Българите в Мала Азия


        Древната история на Караманските владетели е само едно от свидетелствата за съществуването на Българска държава в Анадола. Държава, която е просъществувала до разбиването на българските войски /водени от българската кралица Катерина/ от войските на Селим I през 1516 г. На тази страница ще се публикуват всички доказателства за вековното присъствие на българи в Мала Азия.


Чрез  "Global Gazetteer" можете да се запознаете с географското разположение на градовете и местностите, населени с Малоазийски българи.

- Българите в Мала Азия от древността до наши дни - откъси от едноименната книга на Катерина Венедикова. Сензационни факти, основаващи се на преведената от авторката "История на Караман", които факти доказват наличието на средновековна българска държава на територията на централен и южен Анадол (XIII - XVI век).

- Българщината в Мала Азия - книга за българите в Анадола, писана от Петър Коледаров (1940 г.). Карта на Мала Азия, на която е означена границата на Малоазийска България, според Коледаров.

- Необикновената история на малоазийските българи - откъси от едноименната книга на Димитър Шишманов, в която авторът между другото твърди, че при принудителното изселване на българи от Мала Азия през 1914 г. , в Анадола са били изоставени български имоти и недвижимо имущество на обща стоиност 481 377 961 долара (близо половин милярд долара по цени в Турция от 1982 г. приравнени към днешния долар). Днес наследниците на българските изселници нямат никакви права върху тези имоти. Това статукво ярко контрастира със запазените права на българите мохамедани, които се изселиха последните десетилетия от България в Турция.

- Bulgar Dagh - Днес преименувана от турските власти в Болкар Даглари ("планина с изобилен сняг"). Заради тази чисто политическа "интерпретация", името на Българската планина в Анадола може да се срещне под няколко форми - Bulgar , Bolkar , Bolgar ...

- Nigde - Град Нигде е бил български град (или българите са го владеели в съюз с караманците) през първата половина на XIV век ("История на Караман"). Името му е известно и под формата Нийде. Може да се предположи връзка между името на града и българската дума "нигде" (нийде, никъде). На 14 километра югозападно от Нигде се намира град Бор.

- Kayseri - Град Кайсери е бил български град (или българите са го владеели в съюз с караманците) през първата половина на XIV век ("ИК").

- Konya  - Град Коня е завладян от сборна войска на българи и караманци през 1277 г ("ИК").

- Trabzon (Trapeza, Trapezos) - малоазийски град, в околностите на който е съществувала (съществува ?) българска църква. Това сведение говори за наличието на българска колония в Трапеза. Ааналогията с Великотърновската Трапезица е интересна, въпреки че думата "трапеза" в случая може да е от гръцки произход. Дали някоя от тези "византииски" църкви не е въпросната българска църква? В документа "Данишменднаме", цитиран от Венедикова, Осман Туран пише, че в първите османски съчиненя планините на юг от Трабзон се наричат Булгар или Бургар Даг. Това свидетелство доказва наличието на втора Българска планина - в североизточен Анадол.

- Beyshehir - в околностите на град Бейшехир, (разположен на около 80 км западно от Коня) според разширения вариант на "История на Караман", от първата половина на XIII в. до началото на XVI в. живеел един клон на българите, чиято кралица (в края на XV - началото на XVI в.) носела името Катерина.

- Bozkyr - според сведения от книгата на Катерина Венедикова, в околностите на това селище (намиращо се на пътя между Коня и Гиоксу) и до днес стоят развалините на средновековен град, коxто е известен сред местното население с името Булгар. ( Географско разположение на Бозкър ?). Не е за пренебрагване възможността, името на това селище да идва от българското словосъчетание "божи кър" = "божа земя".

- Nemrut Dagh - Според турския професор д-р Зеки Веледи Тоган (цитиран от Катерина Венедикова в неината книга), българите (или по-точно техните пра-отци кимерийците) са населявали Мала Азия още в ранната античност.

- Краткото житие на Климент Охридски - авторът на житието, Охридският архиепископ Димитрий Хоматиян свидетелства в началото на XIII век, че българи са живяли в Мала Азия (Бурса и малоазийската планина Олимп) още преди времето на Александър Велики, и че именно от тези българин е родом Св. Климент Охридски.

- Bylgar madeni - оловно-сребърен рудник, който се намира на северните склонове на Българската планина. Този рудник е известен под името Български рудник и се е експлоатирал до Първата световна война. Още в средните векове Ибн Фазл аллах говори за сребърен рудник в околностите на "славянската" (сакалибската ?) крепост Лулуа (Улукъшла ?).

- Хети - велик древен народ от пра-историята.

- Солунска легенда - автобиографичен разказ на Св. Кирил, в който Светецът казва, че е родом от Малоазийската област Кападокия.Тази страница ще се обновява непрекъснато
Последна редакция 07.12.2002 г.emko@mail.techno-link.com